GMP +
GMP ( Good Manufacturing Practice – Dobra Praktyka Produkcyjna) to działania, które muszą być podjęte oraz warunki, które muszą być spełnione, aby produkcja żywności odbywała się w sposób zapewniający najwyższą jakość zdrowotną, zgodnie z przeznaczeniem. GMP+ jest standardem przeznaczonym dla przedsiębiorstw, które stawiają główny nacisk na jakość oraz bezpieczeństwo pasz, ale również o bezpieczeństwo żywności, którą spożywamy. Pasza bardzo istotnie wpływa na jakość mięsa i innych surowców pochodzenia zwierzęcego, czyli jest pośrednim elementem naszego pożywienia. Dlatego tak istotne jest zachowanie wysokiego poziomu zabezpieczeń przed wszelkimi możliwymi zagrożeniami po to, aby uchronić siebie samych i swoich klientów przed negatywnymi skutkami spożywania niskiej jakości produktów.
Do wdrożenia i certyfikowania standardu GMP+ zobowiązane są wszystkie te firmy, które współpracują lub handlują z organizacjami holenderskimi.
GMP+ obejmuje następujące zakresy:
- GMP B1 – Produkcja i przetwarzanie mieszanek paszowych, premiksów oraz materiałów paszowych,
- GMP B2 – Produkcja materiałów paszowych oraz dodatków paszowych,
- GMP B3 – Handel, magazynowanie i przeładunek pasz,
- GMP B4 – Transport i spedycja pasz.
Wymagania GMP dotyczą:
- otoczenia i lokalizacji zakładu
- szkolenia i higieny personelu
- postępowania z surowcem
- maszyn i urządzeń
- obiektów zakładu i ich układu funkcjonalnego
- magazynowania żywności
- procesów mycia i dezynfekcji
- zaopatrzenia w wodę
- kontroli odpadów
- zabezpieczenia przed szkodnikami i kontroli w tym zakresie
Korzyści:
- produkcja wolnej od czynników mikrobiologicznych, fizycznych i chemicznych żywności
- obniżenie kosztów produkcji i zobowiązań prawnych
- lepszy wizerunek firmy, budowanie zaufania wśród klientów
- przewaga na rynku międzynarodowym
- wzrost zaangażowania pracowników w sprawy firmy, motywacja do efektywnego działania
- działanie zgodne z wymogami prawnymi