ISO 22000 / FSSC 22000

Jest to międzynarodowa norma, która określa wszystkie działania związane z produkcją żywności (Łańcuch Żywnościowy), począwszy od produkcji pierwotnej (rolnicy) aż do konsumpcji. System jest polecany dla przedsiębiorstw, które chcą zintegrować wymagania Systemu Zarządzania związanego z bezpieczeństwem żywności z Systemem ISO 9001, z którym łączy go kilka elementów m.in. nadzór nad dokumentacją czy zarządzanie zasobami. Certyfikat jest ważny przez 3 lata.

Wymagania

Norma ISO 22000 zawiera wymagania dotyczące systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności:

  • analiza HACCP;
  • zarządzanie zasobami;
  • produkcja bezpiecznych wyrobów;
  • doskonalenie Systemu Zarządzania Jakością;
  • odpowiedzialność kadry kierowniczej.

System ISO 22000 wdrożyć mogą:

  • producenci płodów rolnych, pasz, środków żywnościowych;
  • hurtownie, magazyny;
  • usługi żywieniowe (restauracje, cateringi);
  • operatorzy transportu;
  • producenci środków czystości, maszyn rolniczych czy pestycydów i nawozów.

Korzyści:

  • bardziej skuteczna kontrola procesu i zagrożeń;
  • opracowanie dokumentacji, co pozwala na usystematyzowanie działań związanych z produkcją bezpiecznej żywności;
  • lepsza komunikacja w obrębie łańcucha żywnościowego;
  • poprawa wizerunku firmy, zwiększenie zaufania klientów i kontrahentów;
  • wzrost efektywności i produktywności poprzez usystematyzowanie wszystkich działań.