ISO 22000 / FSSC 22000
Jest to międzynarodowa norma, która określa wszystkie działania związane z produkcją żywności (Łańcuch Żywnościowy), począwszy od produkcji pierwotnej (rolnicy) aż do konsumpcji. System jest polecany dla przedsiębiorstw, które chcą zintegrować wymagania Systemu Zarządzania związanego z bezpieczeństwem żywności z Systemem ISO 9001, z którym łączy go kilka elementów m.in. nadzór nad dokumentacją czy zarządzanie zasobami. Certyfikat jest ważny przez 3 lata.
Wymagania
Norma ISO 22000 zawiera wymagania dotyczące systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności:
- analiza HACCP;
- zarządzanie zasobami;
- produkcja bezpiecznych wyrobów;
- doskonalenie Systemu Zarządzania Jakością;
- odpowiedzialność kadry kierowniczej.
System ISO 22000 wdrożyć mogą:
- producenci płodów rolnych, pasz, środków żywnościowych;
- hurtownie, magazyny;
- usługi żywieniowe (restauracje, cateringi);
- operatorzy transportu;
- producenci środków czystości, maszyn rolniczych czy pestycydów i nawozów.
Korzyści:
- bardziej skuteczna kontrola procesu i zagrożeń;
- opracowanie dokumentacji, co pozwala na usystematyzowanie działań związanych z produkcją bezpiecznej żywności;
- lepsza komunikacja w obrębie łańcucha żywnościowego;
- poprawa wizerunku firmy, zwiększenie zaufania klientów i kontrahentów;
- wzrost efektywności i produktywności poprzez usystematyzowanie wszystkich działań.