UTZ CERTIFIED
UTZ to certyfikat dla firm produkcyjnych obejmujących kawę, herbatę, kakao i orzechy laskowe. Znak UTZ pokazuje klientom i partnerom biznesowym, że produkty zostały pozyskane w sposób zrównoważony, począwszy od zakupu surowca, aż do dostarczenia gotowego produktu klientowi. Certyfikat jest przyznawany na okres 1 roku.
Uzyskanie certyfikatu UTZ przez przetwórców surowców wiążę się z potwierdzeniem, że wytworzony przez nich produkt związany jest fizycznie i/lub administracyjnie z surowcem pochodzącym od producenta certyfikowanego przez UTZ.. Funkcjonujące w ramach systemu UTZ standardy określają w szczegółowy sposób wymagania dotyczące zarządzania surowcem, jego dokumentacją oraz procesami oznakowania i elektronicznej rejestracji.
Wymagania:
- stosowanie zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej
- dbałość o zminimalizowanie negatywnych skutków upraw w stosunku do środowiska naturalnego
- ochrona warunków pracy
- wdrożenie norm określonych kodeksem postepowania
- obowiązkowa rejestracja w systemie identyfikowania produktów UTZ
Korzyści:
- zgodność działania z międzynarodowymi normami
- możliwość stosowania znanego na całym świecie logo UTZ na swoich produktach
- gwarancja produktu o pewnym pochodzeniu
- lepsza konkurencyjność poprzez poprawę jakości, zwiększenie produktywności
- dostęp do nowych rynków zbytu
- zaangażowanie w zrównoważone rolnictwo